Népszerű eladások

Információ

Gyártók

Új termékek

Leértékelések

Beszállítók

Legújabb inspirációnk

Hozd haza a nyaralást! Így csempéssz mediterrán hangulatot a lakásba.

1098 Olvasta 3 Kedvelők

Már a nyaralás közben arról álmodozol, hogy a tengerparti városkában éled le az életedet? Arra vágysz, hogy minden reggel, amikor kilépsz az erkélyre megcsapjon a tenger illata, és a kovácsoltvas lépcsőn mehess le reggelizni a kertbe? A tengert sajnos hátra kell hagynod a nyaralás végén, de az érzést könnyedén hazacsempészheted magaddal – teljesen legálisan!

Mindenki szeret nyaralni, hiszen ilyenkor hírből sem ismerjük a stresszt, hátrahagyjuk a gondokat, és a legnehezebb döntés, amit meg kell hoznunk, az, hogy várost nézünk, vagy a tengerparton süttetjük inkább a hasunkat. Jó érzés néha semmit sem csinálni, elfelejteni a sok „kell”-t, és hagyni, hogy a nyugalom elárasszon.

Különösen igaz ez, ha mediterrán országba megyünk, ahol a mosolygós emberek, a napsütés és a délutáni szieszta még azt is elfelejteti velünk, hogy valaha voltunk idegesek. Ugye te is arra vágysz, hogy ez az érzés járja át a mindennapjaidat? Könnyedén emlékeztetheted magad a pihenés és a stressz ledobásának fontosságára, ha hazaviszel egy-két emléket a nyaralásból – akár szó szerint, akár átvitt értelemben. Csempéssz be egy kis mediterrán stílust a szürke hétköznapokba!

Milyen a mediterrán stílus?

Valószínűleg pont az ilyen nyaralás utáni reggeleknek köszönhetően terjed el egyre inkább hazánkban is a mediterrán stílusú építkezés. Az irány ugyan sokféle lehet, az alapgondolt azonban ugyanaz: hozzuk közel a természetet életterünkhöz!

 A legnépszerűbb mediterrán stílusok:

 • Provence-i stílus

  Ha három szóval kellene jellemezi ezt a térséget, minden bizonnyal ezek lennének azok: levendulamezők, dombok tenger. Azoknak való leginkább ez a vonal, akik nem szeretik a harsány színeket, inkább a letisztultságot kedvelik. Leginkább a hidegebb színeket használja, a lilát, a kéket, a bézst, a fehéret vagy a tojáshéj színt. A természet közelsége és a kézművesség ebben a stílusban is visszaköszön, a lenvászon, a hímzett díszek mind ékei egy provance-i lakásnak. Fő elemek a kő és a fa.

Provence-i vászonkép

 • Spanyol stílus

  Ez a stílussal a béke szigetét tudod magad köré varázsolni, valódi romantikus hangulatban. Faragott elemek, kézzel festett díszek, barna és bézs árnyalatok kényeztetik a szemet. Jellemzője továbbá a monumentális stílus és az egyediség is. Ha a mesehősök hirtelen házat építenének, biztosan ebben a stílusban álmodnák meg azt. Tüzes, meleg színek jellemzik, ebből a szempontból pont ellentéte a provance-i világnak.

 Nyaralás emlékei

 • Görög stílus

  A régi és a modern tökéletes keveredése. A görögök számára nagyon fontos a kültérrel való kapcsolat, például a nappaliból egyszerűen kisétálhatsz a teraszra, vagy jobb esetben a tengerpartra! A díszítés terén főleg a fa dominál, de az égetett kerámia tárgyak is közel állnak ehhez a stílushoz. A kékes árnyalatok fordulnak elő leggyakrabban ezekben a házakban, általában a fehérrel ellensúlyozva.

görög dekoráció - Zakynthos

 • Olasz stílus

  Az évszázados hagyományokat őrző stílus művészi eleganciával viszi be a házba a robusztus bútorokat, a finom kelméket és az egyszerűséget egyszerre. A sok nyitott polc ellenére nagyon elegáns elrendezésből beszélünk, a konyha központi szerepet kap a térben.

Velence vászonkép

Toscana vászonkép

Hogyan vigyél mediterrán hangulatot az otthonodba?

Engedd el a képzeleted! Nyiss utat a természetnek terméskövekkel, fával, kézzel készült bútorokkal és színekkel. Ha nincs keret arra, hogy újjáépítsd az egész otthonod, vagy olyan helyen laksz (például panelban), amihez nem igazán passzol a terméskő, akkor sem kell búcsút intened a mediterrán stílusnak. Fesd át a falakat, esetleg álmodj magadnak új padlót: máris közelebb vagy egy lépéssel a „tengerparti házhoz”. Ha szőnyeget veszel, a színe mellett ügyelj arra, hogy durvább szövésű anyagot keress, ez illik ugyanis a keresett stílushoz.

Ablak a tengerre

Ahogy fentebb említettük, a bútorokat a vintage (provence), illetve a rusztikus (olasz) stílus jellemzi, így érdemes szétnézni régiségboltokban, vagy a nagyszülők padlásán is. Mindemellett az apróságok is nagy hangsúlyt kapnak a mediterrán otthonokban, lámpákkal, gyertyatartókkal, fonott kosarakkal, kerámiákkal, dísz- és fűszernövényekkel is fokozhatod a hatást. És persze ne felejts el a nyaralásaidról is hazavinni egy-két kiegészítőt! Nem kell egyszerre vagyonokat elköltened: a sok kis apróság közelebb visz téged ahhoz, hogy egy nap majd egy igazi, tengerpartot idéző otthonban ébredj, akár egy „unalmas” hétfő reggelen is.

Ébredés a tengerparton.

Design tapéta

Egy séta a városban.

Mediterrán dekoráció

A hullámok morajlása.

Csodás tengerpart

Homokos tengeroart.

Homokos tengerpart

 

 Tengerparti fotótapéták

 

Mond el a véleményed

Szeretnél hozzá szólni a cikkhez? Jelentkezz be oldalunkra.